Koncert hrvatsko – bugarskog glazbenog prijateljstva, u povodu 10. godišnjice dolaska svetog Oca Ivana Pavla II u Đakovo

Od 2008. godine započinje plodna suradnja koja se ogledala nastupima bugarskih umjetnika u Hrvatskoj i hrvatskih u Bugarskoj. Suradnja se odvijala na pozive s bugarske i hrvatske strane na razne manifestacije, a koje su upućivali akademik Valentin Bobevski, predsjednik „Saveza bugarskih zborova“ i prof. Alojzije Prosoli, predsjednik „Udruge Prosoli – Sveta glazba“. Jedna od tih manifestacija je i Festival bugarsko-hrvatskog glazbenog prijateljstva, koju je  utemeljio dvojac Bobevski-Prosoli 2011. godine.

Na I. i III. festivalu bugarsko-hrvatskog glazbenog prijateljstva, koji su se održali u Bugarskoj, 2011. godine s hrvatske strane nastupili su pjevačica Martina Latin i Igor Paro, gitarist, lutnjist i teorbist, a 2012. hrvatski predstavnik nastupio je Komorni ansambl „Ivan Filipović iz Zagreba“.

IV. festival bugarsko-hrvatskog glazbenog prijateljstva održava se u Đakovu na poziv zbora mladih Amadea sa željom da sudjeluju na koncertu koji će s hrvatske strane održati flautistica Ana Domančić Krstulović i orguljaš Mario Penzar *, a s bugarske strane Hor Bulgaria * pod umjetničkim vodstvom maestra Valentina Bobevskog. Tim programom ujedno svečano obilježavamo 10. obljetnicu dolaska Svetog Oca Ivana Pavla II. u Đakovo.

* Talijanski, francuski i njemački barokni majstori

Ana Domančić Krstulović, flauta; Mario Penzar, orgulje

Taj program s izabranim djelima talijanskih, francuskih i njemačkih autora barokne epohe, rezultat je suradnje flautistice Ane Domančić Krstulović koja predaje flautu i komornu glazbu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu s orguljašem Marijom Penzarom, profesorom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Široki spektar glazbenih interesa Ane Domančić Krstulović i Marija Penzara proizlazi iz njihovih izrazito kreativnih pristupa činu glazbene interpretacije. Kreativnost pristupa proizašla je iz sretnog spoja prirodne darovitosti i odlična školovanja, temeljnih segmenata umjetničke osobnosti, dopunjenih i poticajnom znatiželjom te težnjom za permanentnim usavršavanjem.

Na koncertu će biti izvedena djela Händela, Benedetta Marcella i Vivaldija

** Tebe Poem

Muški vokalni zbor Bugarska

Svojom izvedbom Hor Bulgaria povest će slušateljstvo duboko u godinu 882. s Kanonom svetog Dimitra” svetog Metoda Slavenobugarskog, koji će imati središnje mjesto na programu. Sveti Metod izveo je Kanon sa svojim učenicima Klimentom, Naumom, Savom, Gorazdom i Angelarijem 26. listopada 884. (Dimitrovdan) u Velegradu. Kanon je prožet osjećanjem patnje i očajničke nade da će Sveti Dimitar Solunski spasiti Moravsku misiju Ćirila i Metoda na isti način na koji je već jednom spasio i mjesto Thessaloniki, rodno mjesto svete braće ravnoapostola i prosvjetitelja. U ovom djelu sveti Metodije iznosi da je putujući mnogim zemljama i mjestima posramio ”trojezičnike i heretike” koji su tvrdjeli da se Božje ime može slaviti jedino na trima jezicima – židovskom, latinskom i grčkom. Uz puno poetike i žarke vjere u Boga sveti Metodije moli svoga duhovnog pokrovitelja svetog Dimitra Solunjanina da izbavi Slavene od pogibije. Kanon je jedan od doprinosa stvaranju europske civilizacije. Muški vokalni ansambl Bugarska, svećenik Kiril Popov i maestro Valentin Bobevski dali su novi život tom iznimnom srednjovjekovnom liturgijskom djelu, obnavljajući ga nakon 1122 godine 22. prosinca 2006. pred brojnom publikom stručnjaka i ljubitelja u velikoj dvorani Bugarske akademije znanosti.